Descrición
En moitos países de todo o mundo coñécese por langosta o nome común de algúns crustáceos decápodos emparentados de cerca cós caranguexos de río.
As tres especies de langostas verdadeiras considéranse un manxar delicioso e son importantes para a pesca comercial de América e Europa. A langosta americana e europea (bogavante) caracterízanse por ter un par de pinzas grandes, case bulbosas; as pinzas da langosta noruega (cigala) son relativamente máis largas e delgadas. Na langosta verdadeira (bogavante e cigala) estas pinzas son grandes: unha soe ser máis pesada, para aplastar, e a outra máis pequeña é mordedora. Na cabeza teñen dous pares de antenas, os ollos compostos e a cola en abanico. A hembra poñe moitos miles de ovos, normalmente unha vez cada dous anos, e as diminutas crías nadan e déixanse levar polas aguas durante un periodo de ata cinco semanas antes de asentarse no fondo. Crecen mudando o caparazón e moitas poden vivir ata 50 anos. Todas as langostas son carroñeras. A langosta noruega (cigala) é moi abundante nas costas de Francia, Escocia, Islandia e España.
A langosta europea (bogavante europeo) captúrase sobre todo nas costas de Turquía, as Illas Británicas, Francia, Italia, Noruega e Portugal. A langosta americana (bogavante canadiense) sólo se captura na costa este de Norteamérica, dende Labrador ata Carolina do Norte.
As langostas espinosas ou de rocha, ás veces chamadas simplemente langostas, carecen das grandes pinzas das langostas verdadeiras. Hai diversas especies de langostas espinosas en todo o mundo. As capturas comerciales prodúcense nas augas costeiras do sur e o suroeste de África e nas de Australia, Nueva Zelanda, nas costas do Atlántico norte, Xapón, Brasil, Cuba, Estados Unidos, México e as Bahamas.
Noso mercado
En Galicia ao igual que noutras comunidades, á langosta espinosa a coñecemos simplemente como langosta, á langosta noruega como cigala e é langosta verdadeira como bogavante ou lubricante. A partir de agora nos referiremos á langosta propiamente dita.
Catro son principalmente as especies de langosta que poden encontrarse no mercado galego, tanto en fresco como conxeladas:
A langosta común, a langosta mora, a langosta africana e a langosta cubana, que se diferencian entre si, pola tonalidad do seu caparazón e por outras características que describiremos máis adiante.
A langosta mora e a langosta africana, proceden das costas de África, mentres que a langosta común que se comercializa en Galicia ten sú principal orixe nas Illas Británicas e, por suposto, nas propias costas galegas. A langosta cubana como seu nome indica, procede das costas de Cuba.
Diferenciar a procedencia da langosta común non é unha tarea fácil, soamente algúns proveedores e profesionais da mar as diferencias por pequenos detalles no seu corpo, polo que, si usted desea adquirir unha langosta común dun orixe concreto, deberá facérselo saber ao seu proveedor de confianza
Orde científica
A langosta pertence ao suborden Reptantia, orde Decápoda.
O nome científico do bogavante europeo é Homarus gammarus.
O nome científico do bogavante canadiense é Homarus americanus.
O nome científico da cigala é Nephrops norvegicus.
O nome científico da langosta común é Palinurus elephas.
O nome científico da langosta mora é Palinurus mauritanicus.
O nome científico da langosta do Cabo é Jasus lalandii.
Feito por David (1º C)
No hay comentarios:
Publicar un comentario