Txangurro

Na cociña, pódese preparar de varias formas, aínda que a máis habitual en Galicia é cocida e acompañada con outros mariscos . Pero neutros lugares, como no País Vasco, prepárase de outra forma:
TXANGURRO
Ingredientes:
6 centolas, femias, vivas, de uns 500 a 700 gramos cada unha
1 cebola
1 dente de allo
1 apio
1 copa de viño blanco ou 2 cucharadas de coñac
1 cenoria
1 cucharada de perexil picado
Pan raiado
1 taza de tomate triturado
Manteiga
Pementa en polvo
Sal, ao gusto.

Preparación:
Poñer unha ola ao lume con abundante auga e sal. Cando empece a ferver, introducir as centolas, vivas, de unha en unha. Esperar a que volva a ferver e entón esperar 10 minutos, sacar e deixar enfriar. Cando estén a temperatura ambiente, cascar as patacas e poñer a carne nun plato, picala e reservala. Abrir as centolas, recoller o líquido do interior nun recipiente. Desechar as agallas, unhas especie de plumas laterales esponxosas. Repelar ben, con unha cuchariña, todo o contido pastoso do interior da centola e xuntalo coa carne das patas. Poñer O lume na sartén có  aceite e cando esté quente botar a cebola raiada e o allo finamente picado. Cando a cebola empece a dorarse, botar a cenoria e o porro, o máis finamente picados posible, o viño ou o coñac. Deixar refogar uns minutos e engadir o tomate e o líquido das centolas. Manter cocendo, a lume lento, uns minutos ata que se reduza o caldo. Engadir entón a carne das  centolas, a sal e  unha pizca de pementa molida. Mezclar ben e deixar cocer, mantendo o lume lento, durante uns minutos máis. Rechear os caparazóns con esta pasta, espolvorealos có  pan raiado e o perexil picado. Poñerlles encima un pouquiño de manteiga e meter no forno, co grill aceso. Deixar gratinar ata que o pan raiado esté dorado. Servir quente e no propio caparazón.

Feito por María (1º C)

2 comentarios:

María1ºC dijo...

Me quedó "bien", aunque lo malo es que no tiene foto!!! Pero para la semana consigo algo para que adorne el texto!!

martina dijo...

Esta receta tambien la hace mi madre, pero la llama de otra manera.